Ароматизирована кава – за, чи проти?
Останнім часом популярності стрімко набуває кава з ароматизаторами. Давайте розберемось, що це за напій, як він виник, та чим відрізняється від “звичайної” кави.
Традиція пити каву з ароматичними додатками прийшла з Близького Сходу. Щоб пом’якшити природню гірчинку кави, в готовий напій додавали горіхи та спеції: корицю, перець, ваніль і гвоздику.
В Європі ж ароматизована кава закріпилась з початком 90-х років, завдяки зростанню інтересу до екзотичних смаків.
Ароматизована кава зараз – як виготовляють?
Для ароматизації обирають зерна лише середнього ступеню обсмаження, адже занадто інтенсивна термічна обробка призводить до домінування натуральних ефірних масел, і це нівелює інші запахи.
За технологією, ароматизатор додають вже до обсмаженої кави, за 10-14 годин після термічної обробки. Якщо нанести ароматизатор до або під час обсмаження, то він “вигорить”, залишивши після себе нагар на ростері та зіпсовані кавові зерна. І хоч декотрі виробники стверджують, що обсмажують каву одночасно з додаванням ароматизаторів, це суперечить загальновідомому стандарту.
Ароматизатор поміщують до спеціальної ємності з центрифугою об’ємом від 10 до 15 літрів, яка круговими рухами перемішує кавові зерна. Процес триває близько 5 хвилин, щоб кожне зерно змогло насичитись потрібним запахом.
Розчинну та мелену каву ароматизують різними способами: ароматизатор або змішують з кавовим екстрактом, або – вносять до вже готового продукту.
В усіх випадках, продукт якомога швидше упаковують щоб уникнути втрати отриманих ароматичних властивостей.
Плюси та мінуси
Почнімо з переваг. Ароматизована кава – це:
- Рішення для тих, хто хоче урізноманітнити свої кавування;
- Вибір тих, хто воліє збадьоритись кавою, проте хоче нівелювати її природню гіркоту;
- Велике різноманіття ароматів для створення нових напоїв та коктейлів на основі кави.
Серед мінусів:
- Виробники можуть за допомогою ароматизаторів маскувати або неякісні зерна, або ті, що “залежалися” на складі. На смаку це не позначиться, але післясмак і загальне самопочуття після кавування можуть викликати сумніви в якості;
- Натуральні ароматизатори дорогі, тому недобросовісні виробники можуть використовувати ненатуральні додатки;
- Ароматизована кава може стати ризиком для алергіків. Оскільки в ароматизатори входить безліч компонентів, кожен з них може несподівано викликати реакцію у людей, схильних до алергії;
- І, звісно ж, ароматизатори псують унікальні смакові і ароматичні властивості по-справжньому якісної кави.
Як щодо кави без ароматизаторів?
В каві без ароматизаторів нічого не “сховаєш”- якість зерна відчувається якщо не з першого вловлення аромату, то бодай з першого ж ковтка.
Така кава дозволяє відчути всі властиві купажу нотки і насолодитися ними. Так, наприклад, спробувавши каву Tierra Bio, можна одразу відчути яскраво-виражені квіткові нотки. Це – 100% арабіка, зерна для цього бленду вирощені в сухому кліматі на плато Серрадо, що в Бразилії.
А скуштувавши Tierra Decerato – надихнутись природніми шоколадними нотками у післясмаці.
Ну і, звісно ж, кава без домішок викликає алергію тільки у тих людей, які мають алергію на каву, адже ніякі інші компоненти у ній не містяться.
Підбиваємо підсумки
Ароматизована кава – це, безумовно, можливість урізноманітнити свої кавування. Проте якщо ви скоростались сервісом, взяли в безкоштовну оренду кавовароку, та наприклад, придбали ароматизований бленд з відтінками “Амаретто”, то експериментувати з його смаковими властивостями буде складніше, ніж з смаковими властивостями “чистої” кави.
Приміром, приготувавши еспресо або ж лате з преміального бленду від Lavazza Firma, ви можете додати до готового кавового напою будь-який сироп або спецію, і, таким чином, відкрити для себе безмежний простір для творчості та смакових поєднань. Не кажучи вже про самодостатність та самобутніть купажів без додатків, звісно.
Якщо ж ви все-таки вирішили скуштувати каву з ароматизаторами, радимо уважно читати склад продукту, та обирати надійного виробника перед купівлею.