Кава без кофеїну

Якщо ви полюбляєте ароматний напій із кави, але змушені відмовитись від споживання кофеїну, то ця стаття для Вас!

Голова німецької кавової організації Людвіг Розеліус вирішив повторити експеримент який проводив хімік Фердинанд Рунге із отруйною рослиною-беладонною. Вчений відділів сполуку атропін яка впливає на зміну розміру зіниць, а саме збільшує їх в розмірі. 

Як відділити кофеїн від кавових зерен? – це питання ставили собі багато вчених. Але лише один знайшов на нього відповідь- це Людвіг Розеліус і то, сталося це випадково. 

Під час транспортування партії із кавою до Німеччини, вона потрапила у шторм, в результаті чого, зерна опинились замочені морською водою на якийсь період часу.  

Людвіг помітив, що кофеїн із кави вимився, а запах та смак залишились майже не змінними. 

Згодом він спробував відтворити результат вже у фабричних умовах. Пробував вимочувати кавові зерна у розчинах різних кислот, а потім і у бензолі. Здавалося метод вже віднайдений, але розчин бензолу виявився канцерогенним тому довелось шукати інші альтернативні методи декофенізації кави. 

На даний момент існує 3 методи декофеїнізації:

1.Метод розчинника 

Метод втілюється в життя за допомогою розчинників метилхлорид та етилацетат. Він передбачає пропарення кавових плодів після чого відбувається обробка  розчинником та подальше вимивання розчинника із кавових плодів.

2.Метод Swiss Water Process – SWP (швейцарська вода)

В цьому методі є два основних компоненти це розчинність і осмос. Зелені боби вимочують у гарячій воді  в яку ті віддають більший відсоток кофеїну, ароматичних речовин та олії. Даний екстракт нагрівають та вимочують наступну партію кавових бобів, в результаті ми отримуємо каву без кофеїну оскільки вимочені плоди в такій концентрованій емульсії віддають лише кофеїн адже олії і ароматичні речовини вже в ній присутні. 

3.Метод CO2-екстракція

Цей метод самий сучасний, адже в ньому, як розчинник використовують вуглекислий газ. Вимочені плоди кави поміщають до екстратора після чого туди під тиском подають вуглекислий газ, який в свою чергу діє на боби як розчинник та виводить кофеїн із кави. 

Важливо розуміти, що відділення кофеїну від кавових зерен відбувається лише на зелених плодах до їхнього обсмаження! А також той факт, що розчинники чи інші сполуки та методи описані вище, не є шкідливими для людського організму. То ж для людей які полюбляють каву, але через протипоказання лікарів, мають змогу споживати безкофеїнову каву, яку можна знайти на полицях супермаркетів та у нашому інтернет-магазині.

Espresso Decaffeinato – кава без кофеїну, яку можна придбати в інтернет-магазині JetCup за посиланням -> https://jetcup.ua/product/espresso-decaffeinato

0
    0
    Кошик
    Кошик порожнійКошик порожній