Кава темного обсмажування бадьорить сильніше, ніж світлого, чи правда це?
Щоб з’ясувати це питання, ми обшукали безліч джерел в Інтернеті і знайшли Джульєтту Хан – головного обжарювача в кав’ярні Каліфорнійського університету в Девісі.
Вона стверджує, що ступінь обсмажування не впливає на кофеїн у зерні!
Крім того, вчені повністю погоджуються з тим, що кофеїн у зерні не руйнується навіть при перегріві. Щоб вона могла хімічно змінитися, каву потрібно довести до стану “вугілля”, що зробити майже неможливо.
Виявляється, кількість кофеїну в зерні не залежить від ступеня його обсмажування.
В каві темного обсмаження міститься стільки ж кофеїну, скільки у світлого. Але це не означає, що кількість кофеїну у готових напоях однакова.
Дізнавшись, що вміст кофеїну в зерні не залежить від обсмажування, вчена вирішила розрахувати кількість кофеїну в каві залежно від його ваги.
Для приготування напою необхідну кількість кави вимірюють на вагах (по грамах), або мірною ложкою (у цьому випадку враховується об’єм, а не маса). Джульєтта проводила експерименти з обох методів і порівнювала результати.
В результаті з’ясувалося, що в розчині, приготованому із кави темного обсмаження, міститься більше кофеїну, ніж у розчині кави світлого обсмаження десь на 32%.
Джульєтта вирішила провести нове дослідження, вимірюючи каву не за вагою, а за обсягом – мірною ложкою. При такому способі з’ясувалося, що в розчині, приготованому з кави темного обсмаження , було більше кофеїну (приблизно на 9%), ніж у розчині із кави світлого обсмаження.
Дивно і незрозуміло … Однак все виявилося набагато простіше! При обсмажуванні кава втрачає вологу і стає менш щільною. Відповідно чим довше смажити каву, тим легше вона буде. Якщо подрібнити та виміряти таку ж кількість грамів темної та світлої кави, то у темному обсмажуванні буде більше зерен. А це означає-більше кофеїну.
Також, в ході експерименту ми дізналися, що додавання молока не впливає на вміст кофеїну у: подвійному еспресо, латте і капучіно.
Отримати якісний напій допоможе послуга кавоварка в оренду.