loader image

Як приготувати смачний капучино

Кавовий напій, в якому кава і молоко не перебивають смак один одного, – це капучино. Можна сказати, що це той випадок коли декілька інгредієнтів разом створюють щось більше, ніж кожен з них окремо. Якщо капучино приготували правильно, то в ньому має відчуватися солодкий смак, навіть без цукру. Солодкість виникає внаслідок насичення молока киснем в процесі збивання при потрібній температурі. Якщо молоко перегріти, або закип’ятити, то в його смаку може з’явиться гіркота. Тоді про збалансований напій можна забути. Щоб цього не сталося, ми зібрали в цій статті всю важливу інформацію про капучино, способи і тонкощі його приготування, а також про те як зробити капучино в домашніх умовах.

Характеристика капучино

Яскравий кавовий напій з високою молочною пінкою, в якому з першого ковтка добре відчувається еспресо і молоко – це капучино.

Основні характеристики капучіно:

  • розмір порції для цього напою складає: 150-180 мл на основі одного еспресо, і 300-350 мл на основі подвійної порції кави;
  • пишна, еластична пінка висотою приблизно 1 см. Товщина може змінюватися залежно від діаметру чашки;
  • температура готового напою повинна складати 65-70°С.

Класичний рецепт капучино

Капучино – напій родом з Італії. Першому рецепту приготування кави капучино вже більше 100 років. Спочатку його готували на основі еспресо і збитих вершків. Але з появою перших прототипів кавових машин, рецепт змінився: замість вершків почали використовувати молоко.

Класичний рецепт капучино складається з 1 частини еспресо і 3 частин молока. У чашку об’ємом 150-180 мл спочатку наливають порцію кави, а решту місця заповнюють спіненим молоком. Піна має бути однорідна і еластична. Поява на її поверхні бульбашок може свідчити про те, що молоко було збите неправильно.

Капучино вдома в кавомашині

Капсульні кавоварки від Lavazza Firma приготують професійний капучино прямо у вас вдома або на роботі.
Модельний ряд сучасних капсульних кавоварок представлений в трьох комплектаціях. Пропонуємо коротко ознайомиться з особливостями приготування капучино вдома на кавомашині, в залежності від її функціональності:

Кавомашина INOVY MILK укомплектована вбудованим капучинатором. Для того, щоб зробити капучино, нам потрібно підготувати молоко і завантажити капсулу з кавою в спеціальний відсік кавоварки. Далі, силіконову трубку капучинатора опустити в молоко і натиснути кнопку для приготування капучино. Кавомашина спочатку підігріває і спінює потрібну кількість молока, а потім додає до нього порцію кави.
Щоб кожна чашка капучино виходила смачною, не забувайте промивати капучинатор від залишків молока. Для цього, після закінчення циклу приготування напою, трубку капучинатора слід вийняти з ємності з молоком і зафіксувати в спеціальному отворі на піддоні. На місце чашки поставити порожню склянку і натиснути кнопку очищення. Кавомашина сама очистить трубку капучинатора паром.

Модель капсульної кавоварки LF400 MILK теж оснащена капучинатором. Процес приготування капучино відбувається автоматично. Вам потрібно тільки налити молоко до спеціальної відмітки, вставити в кавоварку капсулу з кавою і вибрати режим приготування капучино. Спочатку кавоварка збиває молоко, а потім додає в нього порцію кави. По закінченню приготування слід перелити капучино з контейнера в чашку. Робити це треба акуратно, щоб не осіла пінка.

Смачний капучино можна приготувати навіть за допомогою капсульної кавоварки INOVY MINI, комплектація якої виконана без можливості вибрати функцію приготування капучино прямо на панелі управління.
Ця модель кавоварки не готує напої з молоком. Тому, спочатку потрібно підігріти на невеликому вогні молоко до 60-70°С одночасно збиваючи вінчиком або ручним капучинатором так, щоб утворилася пишна пінка. Далі, за допомогою кавоварки зварити еспресо і влити в нього спінене молоко. Обов’язково дочитайте цю статтю до кінця, далі ми поділимося важливими секретами правильного вибору і збивання молока для капучино.

Як приготувати капучино без кавомашини?

Приготувати капучино в домашніх умовах без кавомашини – нелегке завдання:

  1. Для початку потрібно зробити подвійну порцію кави в турці, або заварити міцну каву в чашці. Важливо, щоб на поверхні кави утворилася густа кремова пінка.
  2. Молоко підігріти на плиті або в мікрохвильовій печі до температури 60-70 °С. За допомогою вінчика або ручного міксера-капучинатора збити молоко до утворення густої і рівномірної піни.
  3. У чашку для капучино спочатку налити каву так, щоб заповнити до ⅓ чашки. Потім тонким струменем круговими рухами влити молоко.

Подача готового капучино

Ідеальний варіант для подачі капучино – попередньо підігріті керамічні чашки з товстими стінками. Якщо приготувати напій в холодний посуд, то він швидше охолоне, бо частина його температури піде на те, щоб нагріти чашку. Капучино вийде не таким, як потрібно.

Ви тільки пробуєте готувати капучино вдома і у вас поки немає спеціальних чашок? Нічого страшного, використовуйте той посуд, який є.

Капучино – швидкий напій, його потрібно пити відразу після приготування. Вже через 20 хвилин молоко остигає, верхня піна втрачає свої смакові якості.

Секрети приготування смачного капучино в домашніх умовах

Правильно підготувати інгредієнти для капучино і правильно їх поєднати – головний момент на який варто звернути увагу, щоб зварити капучино вдома.
Кілька корисних порад для приготування кави капучино в домашніх умовах:

  • Використовуйте молоко з холодильника. Чим прохолодніше буде молоко, тим довше воно буде збиватися, тим більш однорідна вийде пінка.
  • Підказка для тих, хто не знає, як зробити капучино з пінкою: коли наливаєте спінене молоко в чашку з кавою, тримайте її під кутом 45.
  • Не всяке молоко добре збивається, за смаком та якістю це може бути хороший продукт, але абсолютно не придатний для приготування капучино. Хорошу пінку дає молоко з високим вмістом білка (чим більше, тим краще).
  • При збиванні, обсяг молока збільшиться приблизно на третину – враховуйте це при виборі посуду для приготування капучино.
  • Не доводьте молоко до кипіння. Оптимальна температура за якої в молоці з’являється солодкість під час збивання – це 60-70 ° С. В процесі нагрівання неякісного або домашнього молока можуть посилитися сторонні запахи і з’явитися специфічний присмак.

Як правильно приготувати капучино вдома? Ми думаємо, що буде правильно доручити цю задачу капсульній кавоварці від Lavazza Firma. У ній запрограмовані ідеальні пропорції для капучино, і вона не стане готувати напій з поганої кави, адже працює тільки з капсулами бренду Lavazza Firma. Вам залишилося підібрати хороше молоко. З нашими порадами ви тепер легко впораєтеся і з цим завданням.

0
    0
    Кошик
    Кошик порожнійКошик порожній