loader image

Як вибрати воду для кави

Щоб оцінити вплив води на каву, спробуйте заварити кілька чашок однакової кави, але на різній воді. У результаті вийдуть не схожі смаки цього напою.

Чому так відбувається? Для отримання оптимального смаку і аромату, кавове зерно має віддати воді 18-22% від своєї маси, це називається відсоток екстракції. Вплив води на смак кави може бути різним. Помірний вміст у воді мінералів посилює виділення кавових масел, смак напою виходить яскравим. Жорстка вода через підвищений вміст солей не здатна розчинити достатню кількість кавових частинок. М’яка – містить менше домішок, але якщо їх зовсім мало, то кавові частинки розчиняються в більшому обсязі, і кава виходить перенасичена. Тому, важливо звертати увагу на якість води для кави і її мінеральний склад.

Якість води для кави

Прозора, без запаху і хлору – це базові характеристики при виборі води для кави.

Вода – це не тільки знайома нам формула Н2О. В її складі можна знайти кальцій, магній, залізо, мідь, свинець, солі натрію і калію. Рівень концентрації цих речовин визначає загальну мінералізацію води. Коли ми чуємо, що вода жорстка – це значить, що в її складі є велика кількість мінералів і солей, а якщо м’яка – то мало.

В процесі заварювання, з кави повинні виділятися кислоти, цукри і гіркі речовини. Приготувати смачну каву виходить тоді, коли ці речовини збалансовані. На рівень екстракції впливає багато факторів, в тому числі і мінералізація води.

Еталонні показники води для кави

Стандарти якості води для кави на світовому рівні були визначені Specialty Coffee Association (SCA). Саме ці показники ми розглянемо як еталонні:

  • Загальна мінералізація води повинна знаходитися в межах 75-250 мг/л, оптимальним вважається показник 150 мг/л. Якщо мінералізація вище 200 мг/л – в каві може з’явитися неприємна гіркота і зникнуть тонкощі смаку конкретного сорту.
  • Ph – баланс між кислотністю і лужністю повинен знаходиться в межах 6.5-7.5 з оптимальним значенням – 7.
  • Допустимий вміст кальцію у воді для кави, це 17-85 мг/л, з рекомендованим значенням до 68 мг/л.
  • Концентрація натрію не повинна перевищувати показник 30 мг/л.

Професійні системи для очищення води

У закладах, які дбають про свою репутацію, намагаються використовувати найкращу воду для кави. З цією метою, встановлюють професійні системи для очищення води, які можуть працювати такими способами:

Іонний обмін – вода проходить через спеціальний фільтр, в результаті чого кальцій перетворюється на натрій. Показник загальної мінералізації води при цьому не змінюється. Таким чином можна захистити кавоварку від накипу, але смак води залишається той самий.

Очищення за допомогою зворотньоосмотичних мембран – дозволяє знизити мінералізацію води і очистити її від забруднень. Після такого очищення невелика кількість солей в ній залишається. Іноді цього не достатньо для гарної роботи побутової техніки, оскільки при контакті з металами така вода може викликати корозію. Щоб цього не відбувалося, в систему очищення води встановлюють спеціальні картриджі, які знову насичують воду солями, але в зниженій кількості.

Найкраща вода для кави вдома

Щоб дізнатися хімічний склад вашої води, можна зробити її лабораторний аналіз, але варто враховувати, що склад води в ґрунті не є стабільним і може змінюватися в залежності від пори року і змін в кліматі.

Для очищення води в домашніх умовах часто використовують фільтри-глечики або талу воду. Можливо, така вода придатна для пиття, але не для кави. Ці методи здатні очистити воду від забруднень, але не можуть істотно змінити її мінеральний склад. Тому, виробники кавових машин рекомендують використовувати бутильовану воду для приготування кави в домашніх умовах. Якісна вода – це запорука довговічності вашої кавоварки.

Відмінності бутильованої води для приготування кави

Магазинна вода в пляшках відрізняється за своїм складом і рівнем мінералізації. На етикетках зазначено діапазон показників якості води, який може змінюватися в залежності від партії розливу, але завжди знаходиться в межах вказаних значень.

Ми порівняли показники на етикетках бутильованої води від декількох торгових марок і ось що у нас вийшло:

  • Моршинська: загальна мінералізація – 100-400 мг/л; кальцій – 5-80 мг/л; натрій – менше ніж 70 мг/л.
  • Караван Артезіанська: загальна мінералізація: 90-117 мг/л; кальцій – 50-100 мг/л; натрій в межах 2-20 мг/л.
  • Трускавецька: загальна мінералізація – 250-900 мг/л; кальцій – 10-180 мг/л; натрій – менше 200 мг/л.

Це наочний приклад того, наскільки різною за складом може бути вода. Тому, при виборі бутильованої води для кави звертайте увагу як мінімум на показник загальної мінералізації.

Резюме

Вода для приготування кави повинна бути безпечною для здоров’я людини, підходити для використання в кавомашині і мати відмінні смакові якості. Навіть професійні кавоварки від Lavazza не зварять хорошу каву на поганий воді, а часте використання жорсткої води може передчасно вивести з ладу будь-яку побутову техніку.

0
    0
    Кошик
    Кошик порожнійКошик порожній