“Ювелірний” збір кави
Кава – один з найбільш популярних напоїв у всьому світі. І не дарма – окрім високого вмісту кофеїну, каву цінують за смакові та ароматичні властивості. Яким чином збирають каву, і чому ручний збір вважають найкращим – розберемось далі.
Ручний збір, тобто “пікінг”, вимагає збирання врожаю в декілька етапів. Так, це можуть бути від 6 до 8 різних днів збору, оскільки плоди на одній гілці кавового дерева не дозрівають одночасно. Пікери ж – збирають лише достиглі кавові ягоди, червоного кольору. Зелені – залишають дозрівати до наступного етапу збору, який, зазвичай, відбувається за 10 днів.
Пікінг – це найбільш дороговартісний метод збору кавових плодів, адже він потребує великої кількості людського ресурсу, часу, та клопотів. Оскільки цей метод є трудомістким, його, переважно, використовують лише для збору високоякісних сортів арабіки. Вони потім вартують дорожче за каву, що була зібрана машинним способом.
Варто розуміти, що ручний збір ягід гарантує найкращу якість кави, оскільки занадто зелені, гіркі або ж перезрілі зерна не потраплять до кінцевого купажу.
Серед останніх новинок Lavazza Firma представлені два характерні бленди, кава для яких була ретельно відібрана руками. Так, на пакуваннях Tierra Bio Aromatico та Tierra Bio Intenso є позначки долоньок, які дають зрозуміти, в який спосіб були відібрані плоди для подальших кавувань.