loader image

Значення смаків у описі кавових блендів

У назві кави або ж під час опису кавових смаків часто використовуються назви солодощів, фруктів, або інших продуктів. Помилково вважати, що вони позначають використані ароматизатори або домішки. Якщо ви берете капсульні кавомашини в оренду і використовуєте капсульну каву Lavazza Firma, ми допоможемо розібратися в особливостях кавових дескрипцій.

Кава є ягодою, яка має такі обов’язкові для всіх ягід ознаки, як соковитість і солодкість. У процесі росту і розвитку в цій ягоді, як і у всіх овочах та фруктах, розвивається унікальний смаковий код. Даний код залежить від різних чинників: регіону зростання, погодніх умов, і так далі.

Від чого залежить смак і аромат кавових зерен

Саме зерно має в своєму складі клітковину (міститься в нерозчинній частині), жири та розчинні вуглеводи (це такі цукри, як: галактоза, фруктоза і сахароза). Крім цього, обов’язковими елементами зерна є органічні кислоти, їх кількість може перевищувати кілька десятків. Смак формується органічними кислотами і вуглеводами, а присутні жири задають аромат кавових зерен.

Якщо ягоди росли в сприятливому середовищі, сорт майбутніх зерен знаходить індивідуальний смаковий і ароматичний потенціал, який в подальшому відчувається тільки після спеціалізованого обсмаження. Це можуть бути ноти екзотичних фруктів, прянощів, молочних продуктів, кондитерських виробів, солодощів, алкогольних напоїв, квітів, горіхів, а в деяких випадках – навіть злакових культур. Як правило, присутність зелених овочів в смаку кави говорить про низьку якість обсмаження або ж – про допущені під час обсмаження помилки.

Мистецтво кавових дегустаторів

На даний момент на планеті зростає велика кількість видів кави, з них тільки три види кавових дерев вирощуються штучно, для отримання зерен: арабіка, робуста і ліберіка. А ось сортів кави на сьогоднішній день налічується понад декілька тисяч, кожен сорт має свої відмінні характеристики і смак. Щоб спростити процедуру опису смаків, кавові дегустатори, які носять звання Q-грейдерів, використовують різного роду дескриптори. Дескриптори – це спеціалізовані одиниці для визначення і опису кавових ароматів і смаків. Таким чином, якщо дегустатор каже, що відчуває нотки апельсинів або шоколаду, він називає дескриптор для певного сорту.

Фактичного зв’язку між кавою і його дескриптором немає. Назви фруктів і іншого, які вказуються в назві – це асоціації або післясмак, що виникають у Q-грейдера. Наприклад, якщо відчувається червоне яблуко, це не означає, що в каву було додано яблуко. Це означає, що в даному випадку, при даному обсмаженні і умовах приготування утворилася комбінація смаків і ароматів, які навели на асоціацію з яблуком. У смаку можна відчути безліч дескрипторів, однак прийнято виділяти і вказувати в назві тільки ключові, які відчуваються найбільш яскраво і виражено.

Капсули Lavazza Firma

Щоб краще розібратися в даному питанні, давайте розглянемо кавові капсули Lavazza Firma. Дані капсули підходять для кавоварок в оренду Лавацца. Асортимент капсул є досить широким, на даний момент в ньому представлені кавові бленди з наступними дескрипторами:

  • Молочний шоколад. Tierra Wellness Decerato відноситься до особливої категорії делікатної кави, яка готується за технологією депарафінізації. QUALITA ROSSA характеризується насиченим шоколадним смаком і має делікатну гірчинку в післясмаку. Капсула LUNGO VIVACE передбачає тривалу екстракцію, що забезпечує солодкий і збалансований смак.
  • Сухофрукти. ESPRESSO GUSTOSO створюється з преміальних зерен і славиться своїм балансом між пікантною кислинкою і приємною солодкістю. Зерна LUNGO CORPOSO обсмажуються специфічним способом, що дає можливість збагатити смак нотками сухофруктів.
  • Темний шоколад. ESPRESSO AROMATICO має легкий присмак темного шоколаду, а також стійкий і міцний аромат. LUNGO AROMATICO обсмажується темним способом, що забезпечує вершковий запах і терпкий солодко-гіркий шоколадний смак.
  • Квіти. Особливе місце в колекції Лавацца займають капсули Qualità Oro, так як вони поєднують в собі унікальну комбінацію декількох кавових сортів найдорожчих арабік, які вирощують у Південній і Центральній Америці. Як результат, готові кавові напої виходять ніжними і солодкими, з яскраво-вираженим ароматом.
  • Фрукти. Фруктовим дескриптором володіє TIERRA BIO. Зерна цього сорту збираються в кінці сезону.
  • Молочні продукти. Унікальний купаж в ряді випадків надає такі нестандартні дескриптори як молочні продукти. Наприклад, ESPRESSO FORTE має виражені вершкові нотки, при цьому її смак можна оцінити як інтенсивний і насичений.

Знання дескрипторів дозволить краще розпізнавати різновиди кави. Отримати ще більше інформації про розглянуті вище капсули Lavazza Firma, а також про оренду кавоварок Лавацца ви можете на офіційному сайті компанії JetCup.

0
    0
    Кошик
    Кошик порожнійКошик порожній